top of page

Lajšanje glavobolov

Updated: Dec 28, 2021

Ker so glavoboli lahko zelo nadležna težava, sem se odločila, da napišem nekaj idej, s katerimi si lahko pomagati lajšati glavobole doma, preden se poslužite protibolečinskih tablet. Torej nekaj načinov, kako se znebiti glavobola brez tablet, predstavljam spodaj.


Večina glavobolov ne pomeni resnega bolezenskega stanja, nam pa lahko zelo zmanjša kvaliteto življenja. Seveda je tudi pri pogostih glavobolih potrebno najti tudi vzrok in tudi obiskati zdravnika. Posebej če gre za nenavaden glavobol, glavobol, ki se pojavi nenadno in se iz minute v minuto slabša ali če je hujši kot glavobol, ki ste ga običajno doživeli. Prav tako se je nujno posvetovati z zdravnikom, če imate poleg glavobola tudi trd vrat in/ali vročino, ali pa če so poleg glavobola prisotni tudi drugi znaki, npr. slab spomin, slab vid, krči, zmedenost, ali če je glavobol nastal po poškodbi.


Preprečevanje glavobolov


Za preprečevanje glavobolov se priporoča tudi pravilna prehrana, brez hrane, ki bi pri vas lahko glavobole povzročala. Pri tem vam lahko zelo pomaga, da vodit dnevnik prehrane, s katerim lahko točno določite, ali je v vaši prehrani kaj takšnega, kar vam sproži glavobole.


Izogibanje stresu je tudi zelo pomembno pri glavobolih, saj nam lahko prav stres povzroča tenzijski glavobol. V tem primeru potrebujemo sprostitev, neko lahkotno dejavnost, ali pa samo počitek.


V naturopatiji je za glavobole lahko "kriv" slab pretok energije skozi več različnih organov. Najpogosteje gre za neravnovesje vranice, lahko pa tudi neravnovesje jeter. Sploh glavobol, ki se začne sredi noči (od 1ih do 3h) in vas morda celo zbudi iz spanja, je ponavadi posledica neravnovesja v jetrih. Medtem ko je glavobol, ki se poslabša po tem ko jemo, lahko povezan z neravnovesjem v vranici, saj je vranica povezana z želodcem. Tudi če se glavobol zelo izboljša, ko bruhamo in če nam je poleg glavobola tudi slabo, potem je najverjetneje vzrok glavobola želodec (in vranica, ki je z želodcem močno povezana).


Za izogibanje glavobolom bi torej v večini primerov naturopatsko jedli vranični jedilnik. Na jedilniku naj bo proso, ananas v dopoldanskem času, veliko kuhanega sadja in zelenjave (enolončnice, kompoti...), ne pa surove hrane, ki želodec zelo obremenjuje. Zelenjava, ki vranici najbolj odgovarja je rumene oz. oranžne barve (buča, korenje, sladek krompir), ter zelenolistnata zelenjava, pa tudi brokoli. Zelo dobra za vranico je tudi prosena kaša, ki naj bo vsaj zjutraj redno na jedilniku. Zvečer jejte zelenjavno juho, ki je lahko malo okrepljena s kakšnim koščkom mesa ali stročnic, lahko pa tudi z manjšo količino prosene kaše. Za nekatere vrste glavobolov pa zna pomagati tudi jetrni ali ledvični jedilnik.


Pri glavobolih so pogosto v neravnovesju tudi nekateri minerali v telesu. Če vas zanima kateri minerali so v neravovesju pri glavobolih si lahko preberete tule. Če želite preveriti, kakšno je stanje mineralov v vaših tkivih pa je na voljo mineralogram.


Kako pa si lajšamo glavobol, ki se je že pojavil?


1.) Voda

Najpomembnejše način - ali ste dovolj pili? Dehidracija je pogost vzrok za glavobole. Najprej popijte kozarec tople vode, po požirkih. Morda bo že to dovolj. Vem, da je to prva stvar, ki jo vsak pomisli - voda. A je pomembno tudi kako pijemo. Če bomo popili 1 li celo 2 kozarca naenkrat, ko je glavobol že prisoten, ni rečeno, da bo pomagalo, saj je možno, da telo vode niti ne bo uporabilo, zraven pa bomo iz telesa sprali še nekaj pomembnih elektrolitov. Zato je potrebno piti po požirkih in toplo vodo, ki je za telo najbolj primerna.


2.) Magnezij

Poskusite z kopeljo z epsom soljo - pri nekaterih glavobolih pomaga magnezij, saj sprošča in je en glavnih mineralov, ki lahko pomagajo pri glavobolu. Kopel z epsom soljo je odlična za sproščanje in dodajanje magnezija. Torej vpliva na dva možna vzroka pojava glavobola. Deluje tudi, ko je glavobol že v teku, če le primanjkljaji niso preveliki,


3.) Omega 3 maščobne kisine - nekateri glavoboli so povzročeni z vnetji. Omega 3 maščobne kisline so protivnetne, zato znajo pomagati pri glavobolih. Ker je v naši prehrani običajno mnogo preveč vnetnih maščobnih kislin, so omega 3 maščobne kisline lahko zelo dobrodošle.


4.) Eterična olja

Tudi za določena eterična olja so narejene raziskave, da naj bi pomagala pri glavobolih. Nekatera lahko pomagajo izboljšati prekrvavitev v glavi, kadar je to težava, ki povzroča glavobol. Določena eterična olja pa imajo pomirjujoč učinek, ki tudi lahko pomaga olajšati stres. Eterično olja, ki so jih povezovali z boljšo prekrvavitvijo je naprimer rožmarin, eterično olja za pomiritev pa je naprimer sivka.

Rožmarin sicer podpira tudi želodec - vendar je najbolje, če grizljate kar kakšen listič rožmarina.


5.) Akupresurne točke

Poskusite lahko z trdnimi a ne premočnimi pritiski na akupresurne točke - nekaj jih je na sliki v tej objavi.



6.) Nožne kopeli - včasih lahko pri glavobolu pomagajo tudi nožne kopeli - vroča nožna kopel, kolikor je mogoče, brez da se opečete in lahko držite. Ko se noge navadijo na vročino, dodaste še malo zelo tople vode - spet pazite, da se ne opečete. Naj nožna kopel traja vsaj 10 minut. Potem pa si noge lahko še zavijete, da ohranijo toploto. (gre za princip krepitve Yina, ker je pri glavobolih Yang ponavadi premočan).


7.) Binauralni ritmi proti glavobolu - dobite jih na youtubu - ritmi, ki jih moramo poslušati s slušalkami (obe slušalki). Te posebej priporočam, saj sem imela z njimi zelo dobre izkušnje.


Če sumite, da imate glavobol zaradi mačka, lahko poskusite še naslednje nasvete.

Upam, da vam kakšna od idej pomaga, da boste naslednji glavobol lažje preživeli, s prehrano pa lahko glavobole tudi močno omilite ali celo odpravite.



410 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page