top of page

Maske gor, maske dol, maske v torbo, maske po tleh – in spet na nos

Tale blog danes ne bo toliko povezan z naturopatijo, kot s trenutnimi razmerami. Že večkrat sem rekla, da bom po tej epidemiji potrebovala kar nekaj cvetnih esenc, da se spet čustveno spravim skupaj :D.

Danes je bil prvi dan šole za večino naših šolarjev in veliko staršev ga je pričakalo s cmokom v grlu. Zakaj? Ker smo morali nekaj, čemur se sami izogibamo, zapovedati svojim otrokom.


Od začetka epidemije priznam, praktično nisem hodila v trgovino. Zaradi maske. To sem si lahko privoščila, ker večino stvari, ki jih jemo, ali pridelamo doma ali kupujemo pri lokalnem kmetu. Imam pa tudi moža, ki mi občasne nujne obiske v trgovino tudi prihrani. (Ja, vem, imam veliko srečo.)


Danes sem po spletu dogodkov vseeno šla. In me je prav prizadelo, kako si z maskami na obrazih, sploh ne pogledamo več v oči, komaj si še kaj odgovorimo, vsi zabodeno gledamo v tla, ali v izdelke v nakupovalni košarici. Ja, tako daleč smo prišli.


In tako sem hitro, kolikor se je le dalo, pobrala šila in kopita in šla čim prej ven, na svež zrak. Ko tako pospravljam tisti wc papir in nekaj nujnih potrebščin v avto, opazujem ljudi, ki vstopajo in izstopajo iz trgovine. Eni z masko na bradi, drugi z masko na roki, tretji vlečejo staro masko iz žepov in si jo brez problemov natikajo na obraz. Spet četrtim, pade maska na tla in jo ali tam pustijo, ali pa nataknejo na obraz (resnično se sprašujem, kaj od tega je slabše…).


In evo – prvi šolski dan. Do sedaj so PRIPOROČALI maske otrokom, starejšim od 12 let. Sedaj se je meja znižala na 6. Tako da so prav vsi otroci, ki so stopili v šole, potrebovali tudi maske. Še ko je bila praktično razglašena epidemija, maske najmanjši večinoma niso potrebovali. Sedaj pa epidemije uradno sploh ni.


Seveda, NIJZ si je oprala roke in svoja priporočila izdala kot točno to – PRIPOROČILA. Ravnatelji šol pa so prepuščeni sami sebi, ali in kako strogo, bodo ta priporočila upoštevali. In seveda, koliko bodo potem nasrkali, ko se bo pojavila okužba s korono. V nekaterih šolah, je nošenje mask obvezno popolnoma. In do neke mere razumem. Da, ko pride ta korona na šolo, morda ne bo potrebno zapirati celih šol, pač pa samo oddelke. Seveda, če se ne bi otroci potem itak v podaljšanem bivanju igrali skupaj… (tale korona nam je prinesla res en cel kup nelogičnosti).


Zdaj naj mi pa vsi tisti, ki so za nošnjo mask tudi pri otrocih povedo, kako bomo naučili pravilno rabo mask otroke, če je niti sami nismo sposobni. Sem prepričana, da je ne bomo. Poleg tega sem prepričana, da skoraj osem miljard zdravih ljudi, ki nosi masko PRAVILNO ni ne ekološko ne ekonomsko vzdržno.


Sploh pri manjših otrocih bodo te maske povsod (in mislim res povsod) – na tleh, na glavah, pomečkane v torbah (verjetno ste že vsi z majhnimi otroci kdaj kaj iskali v njihovih torbah in verjetno našli več, kot ste se nadejali)… Morda si jo bodo otroci še izmenjali, če bo njihov sošolec imel kakšno ekstra »cute«. Maska jih bo motila, pa si bodo popraskali nos, si jo dali pod brado… Zagotovo pa je ne bodo uporabljali pravilno. Sploh če upoštevamo da gre povečini za maske za enkratno uporabo, ki bi jih morali menjati vsakič, ko se jih dotaknemo ali pa najkasneje po 2h urah.


Sicer pa ne poslušajte mene. Tudi strokovnjaki, ki jih ves čas poslušamo po televiziji pravijo, da nepravilno nošenje mask ne pomaga (1,2). Ne samo to, je tudi škodljivo. Saj maska postane pravo gojišče bakterij. (2, 4)


V nekaj raziskavah so celo odkrili, da naj bi bile maske potencialni vir bakterijske okužbe ran tudi, ko se nosijo pravilno in ko jih nosijo kirurgi, oz. da ne pomagajo pri varovanju pred okužbami z bakterijami! (3,5). (naj samo spomnim, da je virus cca 25x manjši od bakterij).


Maske nudijo zaščito pred širjenjem aerosolov in virusi potrebujejo aerosole, da se širijo. A vendar, čeprav sem iskala, nikjer nisem našla, da bi kdo preučeval prenos virusov (ali prehod aerosolov) skozi masko, potem ko je bila maska že uporabljena, bila nekaj časa v žepu (ali sedežu avtomobila) in ponovno nataknjena, po možnosti vsaj 5x…


Ne vem, morda pa se motim in taka študija dejansko obstaja…

 

Reference:



3.) Zhiqing L, Yongyun C, Wenxiang C, et al. Surgical masks as source of bacterial contamination during operative procedures. J Orthop Translat. 2018;14:57-62. Published 2018 Jun 27. doi:10.1016/j.jot.2018.06.002


4.) Sachdev R, Garg K, Singh G, Mehrotra V. Is safeguard compromised? Surgical mouth mask harboring hazardous microorganisms in dental practice. J Family Med Prim Care. 2020;9(2):759-763. Published 2020 Feb 28. doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_1039_19


5.) Da Zhou C, Sivathondan P, Handa A. Unmasking the surgeons: the evidence base behind the use of facemasks in surgery. J R Soc Med. 2015;108(6):223-228. doi:10.1177/0141076815583167

106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page