top of page

Ne pokrivajte vozička!

Zadnje dni berem na družabnih medijih, da je vlada RS priporočila, da se zaradi pandemije COVID-19, dojenčke v javnem prevozu oz. na javnih zaprtih prostorih, pokriva s tetra pleničko. Nisem se želela vpletat, a vendar mislim, da je zadeva pomembna. Želim si, da tole doseže čim več ljudi, da kljub nasvetom in priporočilom vlade, tega starši ne bi delali.


Naj razložim. Še nekaj tedenov nazaj je Vlada RS govorila, da so obrazne maske obvezne za odrasle in otroke starejše od 12 let, mlajši pa naj jih ne bi nosili obvezno v zaprtih javnih prostorih. Očitno se je to spremenilo.




Zadnje čase namreč kroži po družabnih omrežjih odgovor predstavnika Vlade RS preko mesengerja, ki pravi: “Z vladnim odlokom je nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu obvezno za vse osebe, ne glede na starost. Pri dojenčkih se tako lahko voziček prekrije s tetra planico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo.”

Prilagam tudi sliko odgovora.


Iskreno upam, da se je nekdo zmotil pri odgovoru oz. bodo v kratkem vzeli ta odgovor nazaj, ker je vsebina močno moteča. Pokrivanje vozička je lahko velik problem, saj se zrak v vozičku lahko izredno hitro segreje, tako da je pod plenico lahko več stopinj topleje, kot v okolju. Namreč, še prejšnje leto so na Švedskem naredili preizkus, koliko se poveča temperatura v vozičku in rezultati so zaskrbljujoči.


Preizkus so povzeli tudi naši mediji.


Tule pa je preizkus povzet v tujih medijih.


Kratek povzetek napisanega je:

V preizkusu, ker so voziček pokrili s pleničko in ga pustili na soncu, je temperatura iz 22°C v 30 minutah narasla na 34°C. Pri tem je pomembno, da na Švedskem temperatura zraka le redko naraste na 30°C. Poleg tega je cirkulacija zraka slaba, otroka pa tudi ne vidite.

Torej pri nas, kjer imamo višjo temperaturo poleti, lahko pričakujete še večji porast temperature pod pleničko.


Zakaj je to pomembno? Otroci se potijo manj kot odrasli. To pomeni, da težje regulirajo temperaturo telesa. Zato se lahko pregrejejo precej hitro, v roku nekaj minut celo, ko se temperatura ozračja močno poveča.


Zato vam polagam na srce. Ne pokrivajte vozička s tetra pleničko.

89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page