top of page

Mineralna kolesa

Vsi minerali delujejo antagonistični ali sinergični z drugimi minerali v telesu. To pomeni, da se en mineral dvigne ali zviša ali zniža druge minerale, ki so z njim povezani. Te povezave so izjemno kompleksne in se običajno prikažejo s pomočjo “mineralnih koles”. Mineralna kolesa kažejo kateri minerali so med samo antagonistični in kateri sinergistični. Spodaj je samo primer mineralnega kolesa v katerem so antagonisti magnezija (povzeto po dr. David L. Watts).




Obstaja ogromno povezav med minerali in lahko bi opisala različne scenarije. Izbrala sem res en osnoven in precej pogost vzorec, ki se ga na mineralogramih pogosto opazi. Ko baker v telesu narašča, se kalcij povečuje, medtem ko cink in kalij upadata. Zmanjšuje se tudi ščitnična funkcija. Povišani kalcij lahko na koncu ustvari t.i. kalcijevo lupino, ki kaže na to, da bo človek vedno bolj trd, težko čustveno dostopen. Nizek kalij bo tako povečal razmerje Ca / K, kar kaže na zmanjšano funkcijo ščitnice. Poveča pa se tudi razmerje Na / K. Visoko razmerje Na / K vodi v določene negativne osebnostne lastnosti, v tako imenovani odgovor beg ali boj odgovor nav se, kar se dogaja okoli nas. To vodi do povečane jeze, razburjenost, vzkipljivost oz. kratka vžigalna vrvica (torej “boj”) ali pa v tesnobo, paniko, strahovi (torej “beg”) in zmanjšanjem delovanja uma višje skorje. Glede na to, kako se bomo odzvali , lahko s tem šibimo svoje ledvice – strah je čustvo povezano z ledvicami v TKM – ali pa šibimo jetra. Z jetri je povezana jeza.


Medtem bo posledično upadel tudi magnezij. Ko smo v vzburjenem stanju, ali v stanju stresa, se magnezij namreč zelo izgublja iz celic. Padec magnezija poveča tveganje za diabetes, vnetja v telesu in celo srčne napade, hkrati pa še poveča paniko in občutek stresa. Povišan kalcij z znižanim magnezijem vodi do visokega razmerja Ca / Mg, kar povzroči zvišanje inzulina, nizek krvni sladkor in večje tveganje za mišične krče in krvne strdke. Vsak od teh poveča stres, ki nato še poveča razmerje Na / K, poveča raven bakra in zniža magnezij in krog se vrti naprej.

Še en primer je dodajanje vitamina D. Seveda, vitamin D ima ogromno dobrih lastnosti in ga telo nujno potrebuje tako za pravilno delovanje imunskega sistema, kot za zdravje kosti in še mnogo drugih pomembnih funkcij. Med drugim je ena njegovih nalog, da izboljša absorbcijo kalcija v črevesju. Če je v telesu prisotno pomanjkanje vitamina D, potem primerne količine vitamina D pomagajo pri preprečevanju osteoporoze.


Pri nekaterih ljudeh, pa je kalcij v tkivih že tako visok, boljše absorbcije v črevesju ne rabi. Bolj pomembno je prestaviti kalcij iz tkiv v kosti. Visok dodatek vitamina D lahko povzroči v tem primeru, da se začnejo pojavljati kalcinacije v tkivih, trn na peti, kalcij se lahko začne nalagati tudi v kvnih žilah, kar jih naredi manj prožne. To je posebej težava zdaj, ko veliko ljudi jemlje ogromne količine vitamina D, ki pa za vsakega človeka niso najbolj primerne.

Še veliko je primerov, ko lahko en nutrient nekomu zelo odgovarja, medtem ko drugemu človeku ne pomaga ali pa mu celo škoduje.


Ko popravljamo katero koli stanje s prehrano ali jemljemo dodatke, je torej pomembno, da se zavedamo, da hranila ne delujejo neodvisno od drugih hranil. Napačno hranilo lahko povzroči napačen odziv v telesu, ki ima vpliv na ostale minerale. S pomočjo mineralograma je dodajanje raznih prehranskih dodatkov ​​varnejše.

459 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page