top of page

Mineralogram, stres in izgorelost

Updated: Jan 5, 2021

Sama se veliko ukvarjam s t.i. ortomolekularno prehrano. To je, s pravilno količino hranil, ki jih mora človek dobiti za optimalno zdravje. O tem sem se poleg svoje izobrazbe iz molekularne biologije veliko dodatno izobraževala in sem prepričana, da lahko veliko težav razložimo prav z nepravilnim razmerjem med različnimi minerali in vitamini.

Zadeva je zelo kompleksna, saj noben mineral ne deluje sam, ampak vedno v povezavi z drugimi minerali in vitamini. V vse skupaj pa se večkrat vmešajo še težke kovine, ki v telesu ne bi smele biti. Gre za izredno zapleteno mrežo delovanj, kjer določeni minerali in vitamini delujejo sinergistično, torej povečujejo medsebojno delovanje, ali pa so antagonisti, torej si nasprotujejo.

Bolj kot količina mnerala, ki jo najdemo v organih ali laseh, je pomembno razmerje med določenimi minerali in vitamini.


Stres in izgorelost

Poglejmo si pomembnost razmerja med minerali na primeru stresa in izgorelosti. Raven stresa v telesu se nam najbolj kaže v razmerju natrija in kalija. Človek, pri katerem je razmerje med natrijem in kalijem porušeno, je zagotovo pod stresom. Ko se razmerje Na/K povečuje (torej se povečuje nivo natrija ali zmanjšuje nivo kalija, ali oboje), takrat se vedno bolj prebuja del osebnosti, ki jo sicer vsi imamo. To je del osebnosti, ki je kritičen in zahteva popolnost, recimo mu sodnik. Ne sodimo samo vseh ostalih, ampak tudi sami sebe, kar lahko močno vpliva na samozavest. Hitro lahko pademo v začaran krog, saj ta samokritičnost lahko postane stalen vir psihološkega stresa, ki se ga večina sploh ne zaveda. Stres je tisti, ki človek spravi v stanje imenovano “napad ali beg”.

Odvečni baker nam poveča vsa čustva, ki jih imamo. Tako se lahko poveča čustvo strahu ali jeze. Če v tem stanju "napada ali bega" pod stresom postanemo ne samo prestrašeni ampak celo prav panični ali pa če pri tem postanemo še posebej razdražljivi in izredno vzkipljivi, gre lahko tudi za povečane količine bakra. Človek ima občutek, da se nima pod kontrolo, da kar eksplodira.
Visoka raven stresa nato pogosto zelo vpliva ali celo do končno izžame nadledvično žlezo. Ko se to zgodi močno pade razmerje Na/K (torej raven kalija močno zraste napram natriju). Takrat se boste počutili kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli. Lahko se vam zgodi, da lahko zaspite praktično kjerkoli, težko boste pozorni in težko boste jasno razmišljali. Pojavi se lahko “možganska megla”, veke pa so težke. Če razmerja med natrijem in kalijem ne popravimo, lahko sledijo tudi čisto telesne manifestacije. Obremenjene so ledvice, obremenjena so jetra in srce in pojavijo se težave s temi organi. Pojavi se lahko tudi diabetes.

Še en pogost problem takega razmerja mineralov je, da postanemo neodločni. Odločanje, sploh o pomembnih zadevah, nam pobere ogromno energije, zato odločitve odlagamo, kar zadevo samo še poslabša, saj nam taka (ne)odločitev ves čas visi nad glavo. Ko se enkrat odločimo o tej pomembni zadevi, pa se lahko razmerje začne popravljati.


Seveda ni čisto tako enostavno, saj tudi na to razmerje vplivajo tudi drugi minerali in vitamini.

Odličen način, da preverimo, kaj se v telesu dogaja, tako od psihičnih, kot fizičnih težavah, je mineralogram. Da nam pravi vpogled v stanje mineralov, pa tudi težkih kovin, ki lahko motijo ravnovesja. Dobimo res pravo kodo, ki nam pove prav vse, če jo le znamo pravilno razvozljati. Linus Pauling, ameriški biokemik in dobitnik dveh nobelovih nagrad, je rekel, da ni bolezenskega stanja ali bolezni, ki je ne bi mogli razložiti z neravnovesjem hranil v telesu. In podatek o tem nam da prav mineralogram. Več o tem si lahko preberete na tej strani.

572 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page