top of page

Narava pomoč pri mačku

Updated: Dec 28, 2021

Glede na to, da je pred nami obdobje zabav, se lahko zgodi, da bo kdo pregloboko pogledal v kozarec. Zato sem spodaj napisala nekaj receptov proti mačku. S tem seveda ne spodbujam pitja velikih količin alkohola, saj pravega zdravila za mačka ni, razen tega, da ne pogledamo pregloboko v kozarec.


Prevelike količine alkohola sicer zelo dehidrirajo, izpirajo minerale in tudi obremenjujeno jetra. Zato bo naslednji dan ključna rehidracija, počitek in podpora jetrom.



Nekaj načinov za lajšanje mačka je torej:

  • Dovolj vode ali nealkoholnih pijač

  • Goveja juha

  • Ingver

  • Smoothie proti slabosti

  • Hruške

  • Zelena zelenjava

  • Proteini (oz. beljakovine)

  • Med

  • Smoothie za podporo jetrom


Ker je veliko simptomov mačka povzročenih prav z dehidracijo, je izredno pomembno, da že med zabavo pijemo dovolj tekočine (najbolje vode, sicer pa pri rehidraciji pa lahko pomagajo tudi domači sadni sokovi). Dodatno lahko spijemo kozarec vode tudi preden gremo spat. Tako bo drugo jutro maček vseeno manj močen. Če že med zabavo spijemo 1 kozarec alkoholne pijače in en kozarec nealkoholne pijače, bomo tako tudi verejtno zmanjšali količino zaužitega alkohola in tako morda težave drugo jutro sploh ne bomo imeli.


Ker dehidracijo povzroča tako pomanjkanje vode, kot tudi pomanjkanje elektrolitov, je eno najboljših “domačih zdravil” za mačka – goveja ali kostna juha. Goveja juha vsebuje ogromno elektrolitov (kalcij, natrij), ki pomaga podpreti telo po prekrokani noči. Vsebuje tudi veliko aminokislin, ki so zelo pomembne za lažje prebolevanje mačka. Zato je goveja juha res idealna.


Odlično se lahko zjutraj odrežejo tudi smutiji (v zimskem času naj ne bodo preveč mrzli). Predlagam smoothie z ingverjem, še posebej, če vašega mačka spremlja slabost in težave z želodcem. Banana vsebuje veliko kalija, ki lahko pomaga olajšati mačka, pomaranča pa veliko vitamina C in tudi vitamina A. Ingver je sicer dobro sredstvo za lajšanje mačka. Pomaga tudi žvečenje majhnega končka korenine ingverja, da nekoliko zmanjša slabost in bruhanje.


Smoothie proti slabosti:

- 1 banana

- 1 pomaranča – iztisnemo svež sok

- 1 čajna žlička naribanega ingverja

- 2 dcl vode

- malo cimeta

Vse skupaj seveda zmešamo v blenderju in po požirkih popijemo.




Zelo primerno sadje so tudi hruške. Hruške vsebujejo encime, ki pomagajo pri metabolizmu alkohola in nekoliko zmanjšajo absorbcijo alkohola. Hruške delujejo bolje, če jih jemo preden pijemo alkohol.


Dovolj proteinov – tudi na to je sicer dobro misliti že med zabavo. Dovolj proteinov bo namreč zagotovilo pravilno delovanje encimov in zmanjšalo možnost za mačka naslednji dan. Če se na to niste spomnili, vam vseeno lahko nekoliko olajša mačka visoko proteinska hrana. Predvsem cistein je zelo pomembna aminokislina, prekurzor glutationa, ki pomaga razgraditi alkohol in ga jetra potrebujejo pri raztrupljanju. Veliko ga je v jajcih, puranu piščancu in drugem mesu, stročnicah…).


Pri boljšem izločanju toksinov lahko pomaga zelenolistnata zelenjava – ohrovt, špinača, rukola, zeleno zelje, solata… Zato je zelo primeren tudi smoothie s hruškami in zeleno zelenjavo:


Smoothie za podporo jetrom:

- 2 dcl vode (ali kokosove vode)

- 1 pest mlade špinače

- 1 zrela hruška brez pečk in olupka

- 1 čajna žlička ingverja

- med po okusu


Tudi ta smoothie vas bo rehidriral in dal podporo tudi jetrom, da bodo lažje predelala zaužiti alkohol. Med pomaga pri nizkem sladkorju, ki je lahko težava po prekrokani noči, poleg tega nesegret med vsebuje veliko antioksidantov.


Še ena pomemba stvar za konec: med mačkom se izogibajte zelo mastni hrani. Maščobe namreč tudi obremenjujejo jetra, ki pa imajo takrat, ko imamo mačka, že tako dovolj dela z metabolizmom in izločanjem alkohola.


Če vas muči glavobol, je tu še nekaj dodatnih nasvetov, kako se znebiti glavobola brez uporabe protibolečinskih tablet.


Želim vam lepo zabavo, z alkoholom pa nikar ne pretiravajte :).

673 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page