top of page

Pomanjkanje želodčne kisline

Pravilna prebava je izredno pomembna za to, da iz hrane dobimo pomembne minerale in vitamine, ki jih potrebujemo za življenje. Želodčeva glavna funkcija je prebava hrane s pomočjo encimov in zadostne želodčne kisline.

Če želodčne kisline primanjkuje bo hrana zastajala v želodcu predolgo in se ne bo v zadostni meri razgradila. To pa pomeni, da bo bodo za nas slabo dostopni določeni minerali in vitamini, ki jih sicer v dovoljšni meri vnašamo v telo. Največkrat so to minerali, ki jih dobimo iz mesa, saj je prav meso tisto, katerega prebava je najbolj odvisna od dobre razgradnje v želodcu. Za prebavo mesa namreč potrebujemo encim pepsin, ki ga izloča želodčna sluznica. Ta pa se v svojo aktivno obliko spremeni šele pod vplivom klorovodikove kisline v želodcu.

Kakšni so znaki, da imate nizko želodčno kislino?

Znaki so lahko zelo podobni znakom povišane želodčne kisline. Prav tako vas bo lahko pekla zgaga, lahko se nam bo vračala hrana iz želodca v požiralnik. Zaradi daljšega zadrževanja hrane v želodcu, zaklopka, ki bi morala zadrževati hrano v želodcu, prepušča del kisline v požiralnik. Če se vam zgaga pojavi nekaj ur po hrani, potem je verjetno, da imate kislino pravzaprav prešibko.

Še en znak je, da čutimo težo v želodcu, pogosto pri premalo kisline, tud še dalj časa po hranjenju (lahko tudi nekaj ur po hranjenju).


Faktorji, ki vplivajo na zmanjšanje želodčne kisline:

 • Starost – z leti se proizvodnja želodčne kisline zmanjša

 • Pomanjkanje cinka – za dovoljšno tvorbo želodčne kisline je nujno potreben cink

 • Infekcije (posebej znana je Helicobacter pylori, ki za svoje razmnoževanje potrebuje nizko želodčno kislino in jo, ko se enkrat naseli v želodcu, še zmanjšuje)

 • Preveč sladkorja v prehrani

 • Prehranske intolerance in alergije

 • Določena zdravila


Kako si lahko pomagamo s pomočjo hrane?

Kar nekaj je stvari, ki jih lahko takoj popravite v vaši prehrani, da bi se temu pojavu čim bolj izognili. Z malo spremembo navad.


 • Ne pijte vode med samim obrokom – z vodo bomo lahko še bolj razredčili že tako slabo želodčno kislino. Vode ne pijmo vsaj 1 uro po obroku.

 • Zmanjšajte količino sladkorja v prehrani - preveč sladkorja v prehrani je lahko dodaten dejavnik, ki vam znižuje želodčno kislino.

 • Pazite na količino hrane – od same količine hrane, ki jo zaužijemo v enem obroku je že zelo odvisno, koliko časa se bo hrana zadrževala v našem želodcu. Manjši obroki se bodo sorazmerno hitreje prebavili in šli naprej po prebavni cevi kot veliki obroki.

 • Pazite na to, koliko različnih živil zaužijete v enem obroku – bolj ko v enem obroku mešate različna živila, težji bo tak obrok za prebavo. Če torej imate težave, potem se držite tega, da v enem obroku združite 1 vrsto stročnic in zelenjavo ALI 1 vrsto mesa in zelenjavo ALI 1 vrsto ogljikovohidratne priloge (riž, krompir, pšenice in zelenjavo).

 • Jejte počasi in dobro prežvečite hrano. To bo dalo želodcu nekaj dodatnega časa, da bo tvoril dovolj kisline. Če žvečite hrano dovolj časa, se bo tudi izboljšala proizvodnja sline, kar čez čas izboljša odstranjevanje kisline iz požiralnika.

 • Ne jejte prepozno zvečer. Pa tudi ne preveč obilno. Zvečer je še bolj pomembno, da se ne najeste preveč. Ko se odpravite spat, je še bolj verjetno, da se bo vsebina preveč polnega želodca vračala v požiralnik.

 • Pri ljudeh, ki imajo povišano telesno težo in trpijo za zgago je izguba telesne teže pomagala pri lajšanju težav z zgago.


Želodčna kislina na mineralogramu

Če je želodčna kislina prenizka, se to dobro vidi tudi na mineralogramu. Ponavadi se bo pokazalo pomanjkanje cinka, poleg tega pa tudi pomanjkanje fosforja, ki je en glavnih mineralov, ki jih dobimo iz mesa oz. proteinov. Poleg tega pa na mineralogramu pogledamo tudi ostale minerale, pa tudi težke kovine. Prav vsak od njih nam da kakšno informacijo o stanju telesa.1,368 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page