top of page

Pomanjkanje energije in vzorec štirih nizkih mineralov

Vedno večkrat naletim na mineralogramu na t.i. vzorec štirih nizkih mineralov. Ta vzorec je odkril dr. Paul C. Eck, ki je bil tudi prvi, ki se je z mineralogrami ukvarjal in jih uporabljal tudi v svoji klinični praksi. Glede na to, da je to vzorec izčrpanosti in pomanjkanja energije, je tudi jasno, zakaj se to dogaja vedno bolj pogosto.Kaj sploh je ta vzorec in kaj do njega pripelje?

Dr. Eck ta vzorec definira kot vzorec pri katerem so pri analizi las nizki štirje minerali – natrij, kalij, kalcij in magnezij. Ta vzorec nam po dr. Ecku pove, da se je človek zataknil v neki situaciji. Je kot avto, katerega kolesa delajo na polno, sam pa se nikamor ne premakne. Tak človek je verjetno že dlje časa pod pritiskom, preko katerega nikakor ne more. Kot bi stal na nevihti, brez zaklonišča in brez energije, da bi si ga poiskal. V določenih primerih dr. Eck pravi, da nekateri ljudje niti nočejo iz tega občutka (pravzprav gre lahko že za otopelost), saj zamaskira druge težave v življenju.


Okoliščine, ki človeka pripeljejo v ta vzorec so lahko strah, ki mu lahko sledi tudi velika jeza, ponavadi jo taki ljudje ne kažejo na vzven. Strah in konstantno bombandiranje z vseh strani je lahko velik faktor pri tem vzorcu.


Druga okoliščina je lahko življenjski stil. Taki ljudje verjetno že dalj časa delajo preveč in so pretrdi sami do sebe in drugih. Včasih celo tako, da sami sebi ne pustijo dihati, se ženejo še naprej, jemljejo različne stimulante, naprimer kavo, stimulante za nadledvično žlezo. Sploh ženske smo res tako vpete v ražlične vloge v svojem življenju (mati, gospodinja, poslovna ženska...), da se nam to lahko hitro zgodi. Seveda pa niti moški niso izvzeti iz tega.

Lahko čutijo tudi obilo krivde in si ne pustijo te krivde predelati.


Tak vzorec se lahko pokaže tudi proti koncu življenja, ko imamo energije le še malo. Gre za pomanjkanje energije, toplote v telesu. Pogost je pri starejših ljudeh, ki so že bolj izčrpani.


Včasih je ta vzorec tudi samo prehod iz hitre oksidacije v počasno, ko telo ne more več vzdrževati hitre oksidacije. Ko se rodimo imamo namreč vsi hitro oksidacijo, ki počasi prehaja v počasno. Torej hranila se nam kot otroku hitro razgradijo, ko se staramo, pa se hranila vedno počasneje razgrajujejo. (Tako prehitra kot prepočasna oksidacija sicer pripeljeta do izgube hranil, samo zaradi različnih vzrokov - več o tem si lahko prebereš tule).


Kako pa se ta vzorec kaže na počutju?

Dr. Eck ima o tem vzorcu povedati še naslednje: Ljudje lahko imajo več let nizke te štiri minerale. Nekateri, kot rečeno, uporabljajo različne stimulante in lahko dokaj normalno funkcionirajo tudi po več letih v tem vzorcu, vseeno pa na dolgi rok slabšajo svoje zdravje. Medtem ko večina čuti utrujenost, lahko se pojavijo alergije, skoraj vedno pa so prisotne tudi kakšne težave s prebavo. Kakšno od njih lahko vidimo tudi na mineralogramu. Večina ljudi v tem vzorcu ima težave s spanjem.


Ljudje, ki imajo tak vzorec mineralov, se lahko nanj različno odzovejo. Nekateri so samokritični se še bolj ženejo in se ne znajo sprostit. Uživajo v drami v svojem življenju, pa če si to priznajo ali ne. Ponavadi so kritični, pogosto pa negativni in cinični. Lahko so zelo perfekcionistični. Ponavadi iščejo stres, se tega sicer morda ne zavedajo, a so utrujeni in takega življenjskega stila ne morejo več vzdrževati.

Lahko so preprosto že nekoliko obupali in samo še životarijo. Na splošno taki ljudje ne morejo biti srečni, saj so že utrujeni od vsega.


Kako se rešiti iz tega vzorca?

Ko se tak vzorec pokaže na mineralogramu, gre skoraj zagotovo za pomanjkanje energije, zato najprej podpremo ledvica. Ledvica ne marajo hladu, sladice jim škodujejo, prav tako mleko in mlečni izdelki, rade pa imajo toploto. Pijte veliko tople vode čez cel dan (po požirkih), primerna pa je tudi malo slana topla limonada v času ledvic (od 17ih do 19ih). Jejte predvsem kuhano hrane, presne prehane pa vsaj v hladnejšem delu leta ne. Ledvicam sicer odgovarja tudi hrana temne barve (temno zelena listnata zelenjava, črni fižol, črna leča, črni sezam, olive, kostanj, brokoli…).

Pomaga lahko sprememba življenskega stila - lahko so majhne spremembe, recimo uro ali dve na teden zase, za pomirjujoče dejavnosti. Ker je stres posebej obremenjujoč za nadledvične žleze poglej še moj prejšnji blog - Kako podpreti nadledvični žlezi.

Pomaga tudi delati na mineralizaciji, predvsem kalcija in magnezija, ter seveda, kadar je težava v prebavi, tudi na tem.


Če bi želela tudi ti preveriti stanje svojih mineralov pa seveda lahko pri meni naročiš mineralogram.


911 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page