top of page

Pomlad v naturopatiji

Updated: May 16, 2020


Na letne čase se v naturopatiji gleda zelo podobno kot v tradicionalni kitajski medicini.

Pomladi se narava prebuja, postaja vedno bolj aktivna. Pomlad je čas ponovnega rojstva, nenadne rasti, hitre razširitve. Še pred kratkim je gozd izgledal siv in brez življenja, sedaj pa že topli sončni žarki grejejo nove brstiče. Temu letnemu času v tradicionalni kitajski medicini pripada les. Les je tudi v naravi priprava na cvetenje rastlin, zato je les element, ki spodbudi neko funkcijo. Element lesa zaradi tega razloga pripada pomladi.


In kot pomlad povzroči dviganje pulpe v mladih drevesih, tako jetra dvignejo kri in življensko moč nas samih. Elementu lesa torej od organov pripadajo jetra kot glavni organ in žolčnik kot podorgan.

Kot je pomlad topel letni čas, tako so tudi jetra topel organ. Jetra so po tradicionalni kitajski medicini odgovorna za zbiranje in usmerjanje krvi, s tem pa poskrbijo za pravilno razporejanje hranil in življenske moči (Qi). Z jetri so povezani tudi ligamenti, majhne mišice, ki premikajo sklepe, oči in periferni živci.


Jetra so eden od naših organov filtrov - odgovorne so za raztrupljanje npr. od zdravil in ostalih strupov, ki jh vnašamo vase preko prehrane, vode. Poleg tega imajo pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov in lipidov. V jetrih je tudi zaloga glikogena, v njih pa nastaja tudi holesterol. Kot take so za vse vretenčarje (in pri seveda tudi človeka) izredno pomemben organ.


Jetrni tip človeka je odločen, vedno kuje nove plane in jih uresničuje. Je zelo motiviran, poln zanosa. Je strog do sebe, zelo dobro dela pod pritiski in se drži predpisanih rokov. Je mnenja, da lahko preseže vse ovire do cilja. Težko je pri miru, nikoli popolnoma sproščen, a se dobro počuti v nenehnem gibanju. Za ceno dosežkov je pripravljen na stran postaviti ostale užitke. Jetrni tip človeka zelo dobro deluje v ameriški kulturi, kjer je nagrajena ambicija, dosežki. Drugi temu tipu težko sledijo. Po težki hoji na visoko goro, ko drugi omagajo, je pripravljen za naslednji vrh. V družinskem življenju je jetrni tip ponosen na to, da za družino dobro poskrbi, je zaščitniški.


Pomladi so torej najbolj na udaru prav jetra. Lahko se zgodi, da energija v jetrih ne teče več pravilno, temu v naturopatiji pravimo, da gre za deficit jeter. Eden prvih znakov, da v vaših jetrih energija ne teče pravilno je, da imate težave, da zjutraj vstanete iz postelje. Nastopijo tudi druge raznovrstne težave kot so nenaden izbruh čustev, zaprtost, ne moremo se sprostiti po napornem dnevu... Čustvo posebej povezano z deficitom jeter je jeza. Človek s tem deficitom bo jezljiv, vse ga bo spravilo iz tira in vse ga bo nerviralp. Nekaj časa se zato ženejo še bolj, telovadijo, da bi pregnali utrujenost, jedo sladko za energijo ali pijejo kavo, kar pa samo še poveča težavo. Tako izgubijo svojo prilagodljivost, se razburijo ob najmanjši provokaciji, postanejo razdražljivi in celo depresivni in pesimistični. Druge težave, ki se pojavijo pri deficitu jeter so še mozolji, vrtoglavica, zaprtost in težave pri prebavi, srbeče oči, zameglen vid, občutljivost na svetlobo, krhki in suhi nohti, trdi sklepi, mastni lasje, pike po telesu (rjave barve), različne težave s kožo npr. ekcemi, srbečica, težave s prebavo, bolečine v sklepih...


Tu je pomembno poudariti, da lahko enaka težava izvira iz šibkosti različnih organov, zato je zelo pomembno, da se pogleda človeka z vsemi lastnostmi, telesnimi in osebnostnimi, težave, ki ga pestijo, njegovo čustvovanje in interakcijo z okoljem, da ugotovimo kje je izvor njegovih težav.


Za jetra lahko skrbimo s pravilno prehrano. Šibi jih kava, alkohol, tudi tobak, in čokolada, krepijo pa grenčice in ogromno zelišč, ki rastejo v pomladnem času: npr. regrat, cikorija, kopriva, artičoke...


460 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page