top of page

Pozno poletje v naturopatiji

Updated: Jul 31, 2023

Ko se umika poletje in se približuje jesen in vse, kar je zraslo med pomladjo in jesenjo, je pripravljeno na žetev. To je čas miru in obilja, med katerim lahko cenimo plodove svojega dela. Indijansko poletje, tako kot vranica odgovarjata temu času. V tradicionalni kitajski medicini temu rečejo tudi čas zemlje.

Zemlja, ki nas hrani, tla, na katerih smo, pomeni stabilnost. Drevo je samo tako močno kot tla, na katerih je zraslo. Pleve, ki raste na pesku z lahkoto odstranimo, medtem ko bomo plevel, ki korenine ovije okoli granita, le stežka odstranili. Ko je zemlja preveč porozna, se struktura, ki nas drži na mestu sesuje. Če je zemlja preveč trda, pa lahko ostanemo pripeti na eno mesto. Zemlja predstavlja center težnosti in referenčno točko okoli katere se vsi drugi aspekti karakterja orientirajo in razvijajo. Je tista, ki prehranjuje rastline in posredno živali.


V tradicionalni kitajski medicini je glavni organ, ki pripada zemlji vranica/trebušna slinavka, podorgan pa želodec. Vranica je v telesu kot minister za kmetijstvo v državi. Prebava je funkcija elementa zemlja. In glavna naloga prebave je zagotavljanje hrane celicam. Element zemlja tudi kontrolira kakovost krvi, kaj bo v krvi, torej asimilacijo hranil. Poleg tega pa tudi asimislacijo novih idej in informacij. Motivacija, da vztrajamo pri nečem, za kar je potreben trud, pride od vranice.


Človek, pri katerem je element zemlja v ravnovesju je praktičen, inteligenten, pričakuje in izpolnjuje potrebe svojih bližnjih, svojih skrbi ne kaže, je prijazen, nasmejan, ima fokus s katerim opravlja svoje dolžnosti in naloge. Je učinkovit, dober poslušalec, celo tujci se okoli njega počutijo udobno. Večkrat služi kot opora drugim ljudem, zelo uravnovešen, nanj se lahko zaneseš. Tipično za element zemlja v ravnovesju je razmišljanje, učenje.

Nagnjenost k sladicam lahko povzroči neravnovesje elementa zemlja. Sladko je okus elementa zemlja in sladek okus v ustih kaže na presežek zemlje.


Lahko pa se zgodi, da energija skozi vranico ne teče pravilno. V tem primeru pride do deficita vranice. Čustvo, ki ga v tradicionalni kitajski medicini povezujejo z nepravilnim pretokom energije skozi vranico je zaskrbljenost. Tak človek o vsem prekomerno razmišlja, skrbi ga praktično vse. Včasih pa ljudi z deficitom vranice pesti tudi občutek, da so ostali na mestu, lahko so preveč navezani ali se preveč vtikajo.


V tradicionalni kitajski medicini vranica lahko zavira ledvice. Ko se to zgodi, pride do zastoja vlage v telesu, predvsem v spodnjem delu telesa. Tako lahko zatečejo noge, gležnji, tudi kolki, urina pa je malo ali je neustrezen. Roke in noge so mrzle in vlažne. Zunaj je vlažno, in sploh če energija vranice ne teče pravilno, se lahko vlaga začne nabirati v telesu. Ko se v telesu nabere vlaga, to povzroča mehke mišice in tkiva. Ko so tkiva polna vlage postanejo izločki želatinozni in lepljivi, nabira se sluz. Ljudje z deficitom vranice imajo zato tkiva mlahava in neprožna.


Vranično energijo zaustavljajo škrobnata živila, sladkorji, pa tudi maščobe (posebej v obliki sladic, testenin, mlečnih izdelkov). Za boljši pretok energije pa je potrebno več vlaknin in suhe, tople začimbe kot so ingver, peteršilj in kardamom, ki pomagajo odstranjevati odvečno vlago. Še posebej pa pri deficitu vranice velja, da se je potrebno dovolj gibati. Ljudje z deficitom vranice bi morali uživati čim manj sladkega.


Recepte za odporo vranici in za pozne poletne dni najdeš v KNJIŽICI RECEPTOV ZA KREPITEV VRANICE:


407 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page