top of page

Sezonske alergije

Updated: Feb 19

Za vse, ki trpite za alergijami, se že februarja počasi začenja čas, ko cveti vedno več rastlin, ki povzročajo energije in veliko slabe volje in težav.


Seneni nahod oz. alergijski rhinitis prepoznamo po vodenih izločkih iz nosa (kihanje, smrkanje), solzenju oči, oči so lahko tudi rdeče, srbijo in skelijo. Ljudje težave velikokrat opisujejo, kot da imajo pesek v očeh. Zelo pogosto je alergijski rinitis povezan tudi z astmo.

Med alergene rastline, ki prve cvetijo spadata jelša in leska. Težave zaradi alergij se lahko začnejo že v januarju, največ pa je cvetnega prahu prisotnega v zraku v februarju in marcu. Kmalu jim sledijo še druga drevesa, ki cvetijo celo pomlad – npr. gaber, platana, hrast, breza, bukev, jesen. Trave in trpotec vam lahko delajo težave tudi kasneje čez poletje, najkasneje pa cvetita pelin in ambrozija, v poznem poletju in celo v zgodnji jeseni. (1)




Najboljši način za preprečevanje je seveda izogibanje cvetnemu prahu, ki nas moti. To lahko vključuje različne ukrepe, da naprimer spremljate na strani NIJZ, koliko je določenega cvetnega prahu v zraku in takrat, ko je najhuje, ukrepate. Pri nas najdete to poročilo tule:


En način, da nekoliko pomagate telesu, ko je največ alergena je, da si ob nosnicah namažete vazelin – to nekoliko ujame cvetni prah, preden pride do nosne sluznice. Lahko uporabite očala ali sončna očala za nekaj dodatne zaščite oči, če ste zelo občutljivi pa je dobro zamenjati tudi obleko in jo oprati, ko se vrnete domov, da vas ne bo cvetni prah motil še cel dan.


SEZONSKE ALERGIJE PO NATUROPATSKO

Naturopatsko sezonske spomladanske alergije lahko povežemo z neravnovesjem jeter, v tradicionalni kitajski medicini je prav pomlad čas jeter in najpomembnejši okoljski dejavnik tega časa je prav veter (ki tudi prinese cvetni prah).

Za preprečevanje težav s senenim nahodom bomo torej najprej krepili jetra. Več o tem, kako krepiti jetra s prehrano si lahko preberete tudi tule. Najpomembnejše pri tem so alkalne večerje, torej da zvečer ne pojemo preveč. Čez noč namreč želimo dati čas jetrom, da se ukvarjajo s filtriranjem odpadnih snovi, ne pa da imajo delo s prebavo.


Ker seneni nahod spodbuja nastanek histamina v našem telesu je dober način za kontroliranje senenega nahoda, da zmanjšamo tvorbo histamina v telesu. Koprive imajo dober antihistaminski učinek (in so tudi podporne za jetra), poleg tega nam jih narava v tem času ponuja v izobilju. Lahko si pripravimo čaj iz kopriv (deluje tudi diuretično), ali pa juho iz kopriv.

Kavo lahko v tem času nadomestite z zelenim čajem, saj je tudi naravni antihistaminik.


Poleg tega lahko jetra podpremo tudi z različnimi zelišči. Dr. naturopatije Christopher Vasey v svoji knjigi Po naturopatsko priporoča naprimer regrat, črno redkev in rožmarin, saj spodbujajo delovanje jeter. Pravi pa tudi, da jetra za delovanje potrebujejo toploto in jih lahko spodbudimo že, če si na telo blizu njih za 30 minut položimo termofor (2) (pod desni rebrni lok).


Jetrom pomagajo tudi preslične kopeli – preslične kopeli krepijo oba naša organa filtra, to so jetra in ledvice. Za preslično kopel potrebujete 100 g preslice, ki jo namočite čez noč, potem pa še 20 minut prekuhavate. Vodo precedite direktno v kopel, ki mora biti vroča (toliko, da boste lahko njej lahko približno 20 minut).

Preslične kopeli niso priporočljive za ljudi, ki imajo težave s srcem, pa tudi ne za ljudi s povečano telesno težo. Če imate krčne žile na nogah, pa nujno noge daste ven in kopeli. Pijte dovolj tekočine in se kopajte 20 minut, oz. dokler se še dobro počutite.


Še en način za podpiranje telesa pri sezonskih alergijah so inhalacije z vročo slano vodo. S tem si očistimo in navlažimo sluznice. Naredimo jih tako, da v velik lonec damo vročo vodo, jo osolimo (želimo večji slanost od fiziološke raztopine, v 3 l vode približno 45 g soli). Pokrijemo se z brisačo. S tm krepimo pljuča, ki so tudi pomemben dejavnik pri alergijah.


Upam, da vam kateri od teh ukrepov olajša te neprijetne sezonske težave.


 

Viri:

1.) https://www.nlzoh.si/storitve/cvetni-prah/koledar/

2.) Christopher Vasey, Po naturopatsko: kako se raztrupljamo, kakovostno prehranjujemo in ponovno vzpostavimo kislo-bazično ravnovesje v telesu; Cangura, 2014

993 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page