top of page

Žveplo v prehrani

Žveplo je takoj za kalcijem in fosforjem najbolj pogost mineral v našem telesu in je izredno pomemben mineral, čeprav se o njem ne govori pogosto. Pomemben je za sintezo nekateri proteinov. Brez njega naprimer ne moremo narediti cisteina in metionina iz katerih nastaja glutation – izredno močan antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom. Je tudi pomembna sestavina nekaterih vitaminov (B1 in B7). Pomaga telesu, da se upre bakterijam in varuje pred negativnimi učinki nekaterih toksičnih kovin.


Kadar imamo žvepla premalo imamo lahko težave izdelovati enega najmočnejših antioksidantov v telesu – glutation. Ker je žveplo pomembno v vezivnem tkivu, imajo lahko ljudje s pomanjkanjem žvepla bolečine v sklepih.



Pomanjkanje žvepla lahko povzroči tudi krhke nohte in lase, akne, težave s prebavo, različne težave z mišicami in kostmi. Žveplo pa je pomembno tudi pri metabolizmu sladkorjev v našem telesu. Zaradi premalo žvepla se bo telo težje znebilo težkih kovin in ostalih strupov preko jeter. Pomembno pa je žveplo tudi za dobro funkcijo možgan, saj pomanjkanje lahko prepreči, da bi celice dobile dovolj kisika.

Žveplo v anorganski obliki se slabo absorbira, v organski pa mnogo bolje. Tako organsko žveplo dobimo iz hrane. Veliko žvepla sicer vsebuje česen, meso, brstični ohrovt, zelje, čebula, fižol, ribe, repa, gorčica, soja in jajca, pa tudi v zelenolistnati zelenjavi. Pri tem pa je pomembno, da jemo tudi dovolj dobrih maščob, saj se tako več žvepla, ki ga telo lahko porabi, dostavi v jetra, kjer je najbolj potreben za razstrupljanje. Pomembna je tudi izpostavitev sončni svetlobi. Za dovolj žvepla je torej najbolj primerno jesti prehrano z manj ogljikovimi hidrati in dovolj proteinov.


Če imamo žvepla v tkivih premalo, to lahko nakazuje na premalo zaužitih proteinov, lahko pa tudi na slabo prebavo in absorbcijo proteinov.

Žveplo v presežku sicer za ljudi ni zelo toksično, vendar lahko zaužitje prevelike količine žvepla povzroči drisko, napenjanje in vetrove.


Žveplo lahko v zadostni količini dobimo iz hrane, prisotno pa je tudi v prehranskih dodatkih. Najbolj znan med njimi je MSM, ki ga nekateri poimenujejo tudi mineral lepote, prav zaradi pozitivnih lastnosti, ki naj bi jih žveplo imelo na kožo, lase in nohte.

Žveplo v tkivih lahko preverimo s pomočjo mineralograma. Prav tako pa tudi vsebnost težkih kovin, ki bi nakazovale na večjo potrebo po žveplu. Če želiš tudi ti izvedeti svoj mineralni profil, naroči mineralogram.



896 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page