top of page

Jedilnik za pljuča

Kako se kaže neravnovesje pljuč?

Jesen je čas, ko so najbolj obremenjena pljuča, zato jih je v tem času primerno krepiti. Prav tako morajo krepiti pljuča tisti, ki kašljajo, imajo pogote bronhitise, pljučnice ali celo astmo. Pljučna konstitucija človeka ima sicer zelo veliko empatijo. Ko so pljuča v deficit pa postane tak človek hladen, odklopljen od ostalih. Odreže stike, kot odreže kovina.


Več o pljučih in jeseni v naturopatiji si lahko preberete v eni od mojih prejšnjih objav.

Pljuča izredno šibi tudi žalost, kadar je prisotno žalovanje, so pljuča v neravnovesju, potrebujejo krepitev. Pomemben del pljuč je, da znamo izpustiti, kar je za nami. Dokler tega ne moremo narediti, pljuča šibimo.



Jedilnik za pljuča

Pri jedilniku za pljuča je najpomembneje, da hrana ne sluzi. Najbolj sluzijo mleko in mlečni izdelki, tudi oves in banane. Zato se jih, sploh če že imamo težave s pljuči, izogibajmo. Prevelika količina jajc lahko sluzi, prav tako pomarančni sok. Sokov tropskih sadežev se izogibamo, saj tudi zelo hladijo.

Pljuča krepi pikanten okus, ter hrana bele barve ali pa hrana, ki je bela v sredini. Blagodejna za pljuča je torej hrana malo pikantnega okusa. Primerna je cvetača, zelje, sezamova semena, mandlji, čebula, česen, stročji fižol, grah, blitva, jabolka, hruške, riž. Primerna je fermentirana hrana - podorgan pljuč je namreč debelo črevo. Primerno je kislo zelje, repa, kambuča, fermentirano kozje mleko. Vsa zaužita hrana naj bo topla.


Primer jedilnika za pljuča:



Zajtrk: Topel hruškin kompot, lipov čaj ALI ingverjev čaj, kostanjeve kroglice (kostanjev pire, mandljeva moka, ghee maslo, datlji, cimet) ALI ajdova kaša s hruškami ALI pirin kruh z breskvovo marmelado ALI mlečni riž (riževo mleko), lahko skuhan na kompotu (breskve, jabolko, hruška), s sušenimi slivami...

Malica: breskve, orehi (malo) ALI jajce z gobicami in porom ALI kostanjev smuti

Kosilo: porova juha z ajdo ali rižem ALI kokošja juha, curry riž z ingverjem, brokolijem in puranom ALI solata z zelenim radičem in toplim fižolom in redkvico, bučno olje, piščanček s hrenom ALI jota brez krompirja ALI piščanec z zeljnem in brokolijem s sezamom...

Večerja: kokošja juha z zelenjavo ALI zeljna juha


Če te zanima, kateri jedilnik bi bil zate najbolj primeren pa lahko preveriš tudi mineralogram iz katerega lahko vidim tudi najpomembnejša naturopatska neravnovesja in ti svetujem pri prehrani.

3,857 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page