top of page

Mineral, ki gradi vaše kosti (ne, ne govorim o kalciju)

Kalcij vsi poznamo, kot pomemben mineral za naše kosti. Še zdaleč pa ni edini pomemben mineral, ki pomaga pri tvorbi kosti.

Drugi mineral, pomaga naše kosti obdržati trdne je fosfor. Fosfor ima sicer še druge pomembne naloge v telesu. Ena najpomembnejših je, da pomaga pri pravilnem krčenju mišic in pravilem krčenju tudi srčne mišice. Fosfor je tudi pomembna komponenta naše dedne zasnove (DNA in RNA) in glavni vir energije v celicah v obliki molekule ATP.



Metabolizem kalcija in fosforja je tesno povezan. Regulacija fosforja pa poteka preko tankega črevesja, kjer se absorbira ter ledvic, kjer se izloči odvečen fosfor. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi kosti. Ker se telo vedno Trudi vzdrževati neko optimalno stanje (homeostazo), v primeru, če je fosforja premalo, telo fosfor pobere tudi iz kosti. Če ga je preveč pa telo pobira iz kosti kalcij. Kalcij se lahko potem začne odlagati v mehka tkiva in tudi na stene žil. Odvečen fosfor se tako kot odvečen kalcij izloča preko ledvic. Ko torej pride do neprimerne količine fosforja in kalcija v tkivih, gre pogosto za energetsko neravnovesje ledvic.


Ko je bolj aktiven naš simpatičen avtonomni živčni sistem, takrat je zelo verjetno, da bomo imeli fosforja v tkivih več. To kaže na večjo aktivnost skorje nadledvične žleze. Ponavadi imajo taki ljudje visok krvni tlak in so tudi bolj nagnjeni k srčno žilnim boleznim. Taki ljudje so hitri metabolizatorji, torej hitro predelajo hranila, celo tako hitro, da pri njih prihaja do izgub. Več o tem si lahko preberete v enem od prejšnjih blogov.


Kadar so na mineralogramu vrednosti fosforja zelo povečane, to lahko kaže na katabolizem – oz. telo razgrajuje lastne mišice. To se lahko zgodi tudi zaradi pretiranega hujšanja ali kar stradanja oz. zaradi močno prenizkega vnosa proteinov. Druga možnost je, da gre za neravnovesje v ledvicah, ki ga niso več zmožna v dovoljšni meri odstranjevat. Čeprav je fosfor prisoten tudi v rastlinskih virih pa se iz njih slabše absorbira kot iz živalskih virov. Večinoma ga sicer zaužijemo dovolj in prehransko pomanjkanje je malo verjetno.


Kadar so vrednosti fosforja zmanjšane, to kaže lahko na težave v prebavi proteinov. Lahko gre za nizko želodčno kislino, pomanjkanje kakšnih drugih mineralov (npr. cink, ki vpliva na želodčno kislino) ali pomanjkanje prebavnih encimov. Lahko pa je tudi posedica prevelike količine kadmija v telesu, ki preprečuje absorbcija fosforja.


Veliko fosforja sicer najdemo v naslednji hrani: losos, leča, piščanec, govedina, fižol, grah, pa tudi sezamova smena, beluših, paradižniku. Največje količine so seveda v visokoproteinskih živilih.


Torej za zdravje kosti, zadostno mero energije je izredno pomembna dobra absorbcija hranil, pa tudi dobra energija ledvic. V ledvicah je namreč po tradicionalni kitajski medicini zaloga energije.

Če bi želela preveriti, kakšno je stanje mineralov pri tebi in morda tudi zakaj ti manjka energije, potem lahko tudi ti naročiš mineralogram.

386 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page