top of page

Kaj je vlaga v naturopatiji in kako jo uravnovesiti

Tako v tradicionalni kitajski medicini, kot v naturopatiji, je vlaga pomemben škodljivi dejavnik, kadar je v neravnovesju. V današnjem blogu bom poskusila opisati, kako pride do presežka vlage v telesu in na kakšne načine jo lahko uravnovesimo.


Vlaga kot patogeni dejavnik

V TKM se vlaga šteje za enega od patogenih dejavnikov, ki lahko porušijo telesno ravnovesje. Tako kot lahko veter, mraz, vročina, suhost in drugi dejavniki vplivajo na zdravje, lahko odvečna vlaga povzroči različna neravnovesja v notranjem okolju telesa. Sposobnost telesa, da predeluje in izloča tekočine, je ključnega pomena za ohranjanje splošnega dobrega počutja, in ko je ta proces ogrožen, se lahko vlaga kopiči in povzroči vrsto zdravstvenih težav.

Vlaga je glavni negativni zunanji dejavnik poznega poletja in prispeva k šibitvi vranice. Kako podpiramo vranico, si lahko preberete tudi tukaj.




Učinki odvečne vlage

Prekomerna vlaga ali vlaga lahko povzroči vrsto zdravstvenih težav, ki vplivajo na različne organske sisteme in telesne funkcije:

Prebavne težave: Ko se vlaga nabere v prebavnem sistemu, lahko povzroči simptome, kot so napenjanje, slabost, mehko blato in občutek teže po jedi, metrorizem in tudi zaprtje.

Težave z mišično-skeletnim sistemom: Vlaga lahko povzroči stagnacijo v mišicah in sklepih, kar povzroči bolečine, otekanje, zastajanje tekočin (limfe), edemi

Dihalni izzivi: Pljuča so dovzetna za učinke vlage, kar ima za posledico stanja, kot so kronični kašelj, prekomerno nastajanje sluzi in zastoje dihal.

Kožna neravnovesja: prekomerna vlaga se lahko na koži kaže kot stanja, kot so vlažni ekcem, glivične okužbe in akne.

Podkožje: lipomi, mehke otekline

Vse vrste mehkih depozitov in zastajan (npr. miomi, ciste).

Povečana telesna teža: TCM povezuje vlago s povečanjem telesne teže in težavami pri izgubi odvečnih kilogramov.

Čustva: lenobnost, slabo razpoloženje, pretirana flegmatičnost. Kadar je presežek vlage v telesu smo zagotovo tudi bolj utrujeni.


Kako odpravljamo vlago v telesu?

1.) Zunanje okolje: kadar je okolje vlažno, se tudi naše telo bolj navlaži. Zato v primeru vlage v prostorih uporabljamo razvlažilce in dom zasčitimo pred plesnijo.

2.) Sprememba prehrane: pri težavah z vlago dodamo živila, ki sušijo – to so živila, ki delujejo toplo, kislo, grenko in pikantno (v zmernih količinah). Primerna je naprimer postrv, breskve, kostanj, kvinoja, tudi zelje, blitva, kodrolistni ohrovt… Od začimb pa cimet, koriander, kardamom, komarček, nariban ingver, janež, pa tudi česen in čebula… Izloči pa se tista živila, ki delujejo zelo vlažno, vlažijo in sluzijo. Sem spada mleko in mlečni izdelki, rafinirani sladkorji, tudi zelo hladna živila. Če želite več receptov za krepitev vranice, si lahko pogledate knjižico receptov za krepitev vranice.

3.) Sedeči življenski stil: prispeva močno k nabiranju vlage v telesu. Zato je en prvih ukrepov, da v svoje življenje vključimo gibanje.

4.) Odvajanje vode iz telesa: primerna živila so ananas, koprivin in preslični čaj...

5.) Moksa - zelišče, ki suši in pomaga pri odvajanju odvečne vlage iz telesa.


Tule sem seveda povzela splošne nasvete. Najbolj učinkovito je še vedno individualno svetovanje, saj imamo ljudje lahko več ravnovesij naenkrat zato izbiramo hrano, ki bo najbolj pomagala prav našemu telesu.

Nasveti na tej strani seveda ne nadomeščajo obiska zdravnika.

608 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page