top of page

Kako si lahko pri anksioznosti pomagamo z Bachovimi cvetnimi esencami?

Updated: Jul 12, 2022

V takih časih, ko imamo vsi veliko skrbi, smo lahko podvrženi anksioznosti oz. tesnobnosti. To je občutek, neke nelagodnosti, podobno strahu ter tudi s preveliko odzivnostjo na okolje. Naturopatsko je to torej binom srce-ledvice. A pri strahu ponavadi vemo, česa se bojimo, pri tesnobnosti, pa večkrat ne vemo točno, zaradi česa natančno jo čutimo. Posebej v času velikih sprememb, negotovosti anksioznost do neke mere verjetno čutimo prav vsi. Lahko pa si tudi precej poslabšamo občutek, če smo nagnjeni k temu, da vedno pričakujemo najslabše in o tem tudi pretirano razmišljamo. Pretirano razmišljanje je posebej značilno za vranični deficit. Strah pa je čustvo, ki ga povezujemo z ledvicami in nadledvično žlezo. Prevelik odziv na okolje, ki pripelje do anksioznosti, pa kaže tudi na neravnovesje srca.


Nadledvična žleza je tista, ki sprošča hormone kot odziv na stres. In prav stres nam povzroča anksioznost. Poleg čustvenih težav kot je tesnobnost, zaskrbljenost, se lahko pojavijo tudi čisto fizične težave, povezane z anksioznostjo. Naprimer zakrčenost mišic, metuljčki ali celo bolečine v trebuhu, palpitacije, potenje, zardevanje in občutek vročine v glavi, glavobol… Občasni zmerni občutki tesnobe niso problem, saj jih vsi občutimo. Lahko pa postane težava, če se vlečejo dolgo časa ali če imamo hude občutke tesnobnosti in s tem povezane simptome.


Preverite tudi, kako stres vpliva na mineralno ravnovesje v telesu in kako lahko podpremo nadledvično žlezo, ki je izjemno pomembna pri odzivu na stres.


Splošni ukrepi pri anksioznosti

Vsekakor je pri zmanjšanju tesnobnosti potrebno upoštevati nekaj glavih napotkov. Poskrbite zase z rednim gibanjem in neko aktivnostjo, ki vas sprošča. Naj bo to joga, meditacija, sprehod v naravi, tehnike za umirjanje (npr. abdominalno dihanje). Zamenjajte “negativni samogovor” s pozitivnejšim. Npr. če si veliko govorite, da je nekaj pretežko, da ne boste zmogli. Raje si začnite govorite, da je zadeva težka, da bo težko, ampak da boste zmogli priti skozi to. Mora pa biti toliko pozitivnejši, da si boste še vedno verjeli. Če se vam nekaj zdi pretežko, si ne smete govoriti, da bo nekaj popolnoma enostavno, ker sami sebi ne boste verjeli.

Pomembna je tudi primerna prehrana, predvsem se je potrebno izogibati procesirani hrani, sladkarijam, alkoholu… Sploh v poletnem času je tudi zelo primerno, da zmanjšamo viskoznost krvi, kar pomeni, da jemo manj žit.


Pomoč z Bachovimi cvetnimi esencami pri anksiznosti

Uporabimo lahko različne cvetne esence odvisno od tega, kako se anksioznost pri nas kaže. Lahko uporabimo tudi več esenc naenkrat, če je to potrebno.


Mimulus oz. krinkar boste uporabili, če vas je strah nečesa zelo specifičnega. Poznate razlog, zakaj vas je strah. Recimo: strah pred izgubo službe, strah pred letenjem, strah pred zaprtimi prostori, strah pred kačami, pajki…


Aspen ali trepetlika bo primerna, ko vas je strah neznanega. Ne veste točno, česa vas je strah. Skrbi vas, da se bo zgodilo nekaj hudega, a ne veste točno kaj vas tako skrbi.


White Chestnut oz. belocvetni kostanj pride prav, kadar pretirano razmišljate, ponavadi ves čas o eni in isti stvari in ne morete ven iz tega.


Ob nepredvideni slabi novice, recimo izguba službe, ločenost od starih staršev, smrt katerega od ljubljenih, bo prav prišla cvetna esenca Star of Betlehem oz. betlehemska zvezda. Gre za rožico utehe ali tolažbe.


Cvetna esenca Impatiens ali nedotika vam lahko pride prav v primerih, ko se vas loti tesnobnost, ko zbolite. Ker si želite čim prej ozdraveti, da boste lahko naprej delali. Ste neučakani, ker imate občutek, da vas je to začasno ustavilo, vi pa morate naprej.


Cvetna esenca elm ali brest bo pomagal, če imate občutek, da je vsega preveč, da ne zmorete. Pomaga vam opustiti dvome in vam da občutek, da zmorete.


Red chestnut oz.rdečecvetni kostanj je primeren za takrat, ko nas najbolj skrbi za druge. Kaj se bo slabega zgodilo njim, ne toliko za nas. Pomaga nam, da drugim bolj zaupamo, da bodo sami poskrbeli zase, z neko zdravo skrbjo, ter da opustimo pretirano skrb.


Bachove cvetne esence se ponavadi vzamejo ne posamezno ampak po 5 ali celo 7 naenkrat, glede na celotno čustvovanje človeka. Naturopat tudi zna pogledati z iridologijo, katera esenca bi nekomu najbolj pomagala, poleg pogovora, s katerim določi tudi pravilno kombinacijo glede na čustvene in telesne težave osebe, ki potrebuje pomoč.


Če želiš izvedeti še več o Bachovih cvetnih esencah, si lahko prebereš še o tem, katere so najprimernejše za določene letne čase in zakaj.


Bachove cvetne esence se običajno mešajo individualno. Če te zanima in si želis svojo mešanico Bachovih cvetnih esenc, ki ti bodo pomagale uravnavati čustvovanja, se lahko obrneš name.

634 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page