top of page

Kdaj si najbolj utrujen in kaj ti to pove?

Updated: Nov 23, 2023

Utrujenost je sicer lahko prisotna pri različnih boleznih in tudi pri različnih neravnovesjih, saj je eden prvih pokazateljev, da v telesu ni vse najbolje. Veliko nam o tem, kje prihaja do neravnovesij v telesu lahko pove čas, kdaj se utrujenost pojavlja. Normalno je, da smo nekoliko utrujeni po večjih naporih ali podvigih, tudi če je za nami kakšno psihično težko obdobje, telo potrebuje čas za regeneracijo in takrat je tudi prav, da mu prisluhnemo.


Veliko pa je takih, ki so utrujeni praktično vsak dan ali zvečer, ali zjutraj težko vstajajo, ali pa so redno utrujeni po kosilu, čeprav morda še nekaj let nazaj tega niso opažali. Kaj nam torej taka utrujenost pove?


Utrujenost zjutraj

Utrujenost, ki se pojavlja predvsem zjutraj in v dopoldanskem času, kaže na neravnovesje jeter. Če se zjutraj težko poberete, popoldne in zvečer pa precej lažje delate in ste pokonci, če ste t.i. nočna ptica, potem lahko pomislite na neravnovesje jeter. V tem primeru poskusite opustiti kavo, ki jetra lahko šibi, ter si zjutraj raje pripravite polnovreden zajtrk, večer pa zaključite z lahko večerjo, ki ne bo dodatno obremenjevala jeter (prevelika količina maščob obremenjuje jetra), ter podpirate jetra. Tule si lahko preberete, kakšna je primerna prehrana za jetrni tip človeka oz. za neravnovesje jeter in jetrni deficit.



Utrujenost popoldne

Utrujenost, ki se pojavlja po kosilu kaže na težave s prebavo. Morda je bilo kosilo pretežko, morda je vsebovalo preveč ogljikovih hidratov – to preveč dvigne inzulin, glukoza se pospravi v celice, v krvi pa vam “pade sladkor” in ste utrujeni. Idealno je, če glukoza v krvi ne niha preveč, torej da ni velikih in nenadnih odstopanj. Zato je v tem primeru potrebno zmanjšati enostavne ogljikove hidrate, ki hitro povišajo glukozo v krvi in se raje polužiti kompleksnim ogljikovim hidratom, kjer se glukoza sprošča nekoliko počasneje. Primerno je tudi pojesti več proteinov, saj tudi v tem primeru inzulin niha manj. V naturopatskem smislu to kaže na neravnovesje vranice. Preberi si več o krepitvi vranice.


Utrujenost zvečer

Včasih smo bolj utrujeni proti večeru. Če vas zvečer hitro “zmanjka” na kavču in imate največ energije prav zjutraj, potem obstaja velika verjetnost, da ste srčni tip človeka oz. imate morda že srčni deficit (neravnovesje). Tudi tu je ključno, da večerje niso pretežke, zelo pomembno pa je pri prehranjevanju, da se izogibate žit. Ta namreč gostijo kri in otežujejo delo srcu. Namesto tega si lahko privoščite več stročnic, pa tudi ribe. Pri tem raje izbirajte manjše ribe, ki imajo manjšo vsebnost težkih kovin, ter take z večjo vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin (bolj mastne ribe). Več o jedilniku za srce, si lahko preberete tule.


Utrujenost čez cel dan

Če ste utrujeni čez ves dan, potem gre naturopatsko za neravnovesje ledvic, saj je v ledvicah naša življenjska energija in torej zaloga energije. Ledvice potrebujejo toploto in tudi toplo hrano, juhe, compote… Primerne so tudi različne tople kopeli, gretje ledvičnega predela in masaža ledvic. Pod ledvični del spadajo tudi nadledvične žleze. Zato na ledvica zelo vpliva tudi stres, negotovost in strah. Preberi si še, kako podpremo nadledvične žleze.

Predvsem na to celodnevno utrujenost lahko vpliva tudi pomanjkanje hranil, težave s prebavo, dehidracija, pomanjkanje mineralov in vitaminov in še mnogo drugi stvari. Kateri minerali so pri vas v pomanjkanju lahko sicer preverite tudi s preprosto analizo las – mineralogramom.


Pri tem želim poudariti, da je utrujenost sicer lahko tudi simptom različnih bolezni in pomanjkanj mineralov.

Če ste kljub zdravi prehrani, primernemu spancu in zdravemu življenskemu stilu in brez pravega vzroka ves čas utrujeni, poiščite tudi zdravniško pomoč. Sploh če se utrujenosti pridružijo še druge težave – npr. vročina, težko dihanje, bolečine, hujšanje brez da bi spremenili prehranjevalne navade…

891 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page