top of page

7 načinov za zmanjšanje potrebe po sladkem

Svet poln mamljivih sladic

V svetu, polnem mamljivih poslastic in sladic, nas veliko pozna tisto neustavljivo željo po sladkarijah. Ne glede na to, ali si prizadevate za boljše zdravje, uravnavanje telesne teže ali se preprosto želite osvoboditi začaranega kroga potrebe po sladkem, v tem blogu boste našli nekaj načinov, da zmanjšate svojo potrebo po sladkem.

 

Razumevanje sladkorne pasti

Preden se poglobimo v strategije za zmanjšanje potrebe po sladkarijah, je ključnega pomena, da razumemo, zakaj naše teloi ma potrebo po sladkem. Najprej gre za popolno fizični učinek, kjer se telo trudi uravnavati količino glukoze v krvi. Ko količina glukoze v krvi naraste, se sprosti izulin, ki celicam omogoči, da sprejmejo glukozo. Če se glukoza v krvi močno dvigne, se sprosti več inzulina, kar povzroči, da celice toliko hitreje sprejmejo glukozo. To lahko povzroči, da kljub (ali prav zaradi visokega vnosa sladkorja) glukoza v krvi začasno pade in mi imamo spet močno potrebo po sladkem.

Drugi aspekt čisto psihično vpliva na nas trenutno. Uživanje sladkarij sproži sproščanje dopamina, možganskega nevrotransmiterja za dobro počutje, kar ustvari cikel užitka in nagrajevanja. Za osvoboditev iz tega cikla je potreben celovit pristop, ki obravnava tako fizične kot psihološke vidike.



Kako se torej lahko izognemo ali zmanjšamo potrebo po sladkem?

V naturopatiji velja, da je zjutraj sladek okus priporočljiv, v času vranice in želodca. Torej do 9ih oz. najkasneje do 11ih. V tem času lahko jemo dobre sladkorje, kot so prosena kaša, ajdova kaša, sadje, tudi suho sadje. V tem času tudi ne bomo toliko grešili, če si občasno privoščimo kakšno običajno sladico. Zagotovo bomo naredili manj škode telesu, kot če bi jo jedli zvečer.

Sklop organov vranica/trebušna slinavka/želodec namreč v tem času lažje predela sladkorje in jih tudi potem dozira čez dan.

  • Če večkrat ugotovimo, da imamo popoldne veliko potrebo po sladkem, potem morda nismo zaužili dovolj sladkega okusa zjutraj. Na mojem blogu si lahko pogledate tudi kaj pomeni če hrepenite po določeni hrani.

  • Mikroelement krom lahko pomaga pri zmanjšanju potrebe po sladkem. Pomanjkanje kroma lahko tudi kaže na preraščenost s kandido. Kroma je veliko v datljih, ki jih priporočam zraven prosene kaše, saj so zelo sladki. Poleg tega je krom tudi v brokoliju, lešnikih, špinači…

  • Večkrat imamo potrebo po sladkem, ker smo utrujeni oz. nas zebe, so energetsko šibka ledvica. Zato takrat podprite ledvice – umirjanje, preslične kopeli, slana topla limonada v popoldanskem času, masaža ledvic, gretje ledvičnega predela in podobno.

  • Kot rečeno, je večkrat potreba po sladkem težava nihanja sladkorja v krvi, zato je dobro to nihanje čim bolj zmanjšati. To lahko naredimo tudi, da se po nekem obroku, ki vsebuje ogljikove hidrate, gibamo. Gremo na sprehod, da porabimo višek glukoze v krvi.

  • Hidracija je izredno pomembna pri uravnavanju potrebe po sladkem – dovolj vode. Ampak ne samo to, tudi elektrolitov. Telo, ki ima dovolj hranil, ne hlasta po hrani. Slana limonada je idealna  za to. Zelo suhi in visoki ljudje (ledvični), jo raje pijte popoldne, ne na prazen želodec zjutraj.

  • Dokler imamo veliko potrebo po sladkem, je tudi zelo verjetno, da zaužijemo preveč sladkorjev. Lahko imamo tudi razrast kandide, ki nam otežuje odpovedovanje sladkorju. Probiotik Saccharomyces boulardii je primerna gliva za preprečevanje razrasta kandide.

  • Pri zamnjšanju potrebe po sladkem se lahko obrnemo tudi na Schusslerjeve tkivne soli – št. 9 NaPhos je med drugim primerna za zmanjševanje potrebe po sladkem. Več o tkivnih soleh si lahko prebereš tule.  

562 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page