top of page

Aktivnost organov po urah

Večkrat v svojem blogu in na strani govorim o aktivnosti organov čez dan. Tokrat bom to malo podrobneje opisala.

Tule je infografika kjer je dan razdeljen po urah glede na organe, ki so najbolj aktivni v določenem času.



Začnimo zjutraj. Od 7ih do 9ih je čas želodca. To je čas, ko lahko brez slabe vesti pojemo zajtrk, tudi več ogljikovih hidratov v tem času ne bo škodovalo. To je tudi odličen čas za koncentracijo pa tudi za kakšen lahkoten sprehod ali šporno dejavnost.


Po želodcu se začne čas vranice in trebušne slinavke. V tem času se hrana prebavi in nam da energijo. Je pa tudi primeren čas za jasno razmišljanje. Tudi v tem času še lahko jemo ogljikove hitrate, po 11ih pa je bolje, da jih od naslednjega jutra ne uživamo.


Ob 11ih sledi srce. To je dober čas za kosilo, ki ni pretežko. Poleg tega pa tudi za druženje in sodelovanje z ljudmi.


Sledi tanko črevo ob 13ih. To je čas za absorbcijo hrane, pa tudi za počitek. Energija nam v tem času običajno malo pade, saj se telo ukvarja s prebavo in absorbcijo hranil.


Ob 15ih sledi čas sečnega mehurja. V tem času je pomembno, da dovolj pijemo, lahko tudi kakšen čaj, ki podpira sečila, da se lažje izločijo toksini z urinom. V tem času smo tudi bolj aktivni ponovno, je dober čas za študij in za delo.


Ob 17ih nastopi čas ledvic. V tem času boste ledvica dobro podprli z masažo (s toplimi rokami delamo kroge na koži na mestu ledvic in jih s tem grejemo). Čas je tudi za večejo, ki naj bo lahka in sploh pozimi, topla. Ledvica so tista, ki hranijo naše zaloge energije. Če ste v tem času utrujeni, pomislite za kaj porabljate energijo in včasih tudi sebe postavite na prvo mesto.


Ob 19ih pa do 21ih je čas perikarda. To je čas za socializacijo, pa tudi za flirtanje in seks. V tem delu dneva je plodnost najvišja.


Po perikardu ob 21ih sledi čas trojnega grelca. V tem času se obnavljajo nadledvična žleza in ščitnica. Zato se v tem času sproščamo. Postajamo tudi zaspani, telo se pripravlja na spanec. V tem času se tudi uravnoveša metabolizem, zato v tem času ne jejte. Ob 23ih, ko se konča čas trojnega grelca je tudi zadnji čas, da gremo v posteljo, da se bodo med spanjem kar najbolje obnovili organi.


Ob 23ih nastopi čas žolčnika. Če imate težave z žolčnikom, se boste najverjetneje zbujali v tem času. Če imate žolčne kamne, boste morda v tem času še posebej čutili bolečine. V času žolčnika prihaja tudi do obnove celic pa tudi do izgradnje novih krvnih celic bolj, kot v drugih delih dneva.


Ob 1ih ponoči pa do 3h sledi čas jeter. V tem času jetra razstrupljajo telo. Če se zbujate v tem času je zelo verjetno, da jetra porabljajo veliko energije za razstrupljanje. To bo najbolj očitno, če slabo jeste, ali po zaužitju alkohola, droge ali predpisanih zdravil. V tem času boste tudi sanjali.


Od 3h do 5ih je čas pljuč. V tem času se bodo najbolj poznale težave na pljučih. Zato se ponavadi nočni kašelj začenja v tem času. Takrat namreč pljuča izločajo toksine, ki so se nabrali v pljučih - zato kašelj. Sicer pa tudi v tem času najbolje spimo, sanjamo in shranjujemo doživetja v dolgotrajni spomin.


Nazadnje je od 5ih do 7ih še čas debelega črevesja. Zato je najbolje, če imamo prebavo urejeno tako, da gremo na veliko potrebo takoj, ko zjutraj vstanemo, da odpadne snovi čim prej izločimo. V tem času je priporočiljiva tudi meditacija ali pa sprehod. Pijte dovolj vode, ki naj bo sobne tempetature.





1,212 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page